недеља, 6. април 2008.

Festival scenskog šminkanja

Prostor kultnog beogradskog kluba, "Bitef art kafe", bio je centar veoma interesantnog, ovog puta ne muzičkog već umetničkog događanja. Deset mladih beogradskih umetnika je pred posetiocima šminkalo i oslikavalo tela odabranih modela Idejni tvorac ovog prvog festivala je umetnica koja se bavi ilustracijama, grafitima i scenskom šminkom Ljiljana Borčić, koja je ovom prilikom otvorila i svoju izložbu fotografija i ilustracija. Njena zamisao je da se na ovaj način pojača komunikacija s posetiocima, kojih je bilo u velikom broju, i na taj način im se prikaže i neka druga strana šminke. Mladi, ali još neafirmisani umetnici oduševili su posetioce svojim umetničkim delima i kreativnošću, a trema koju su imali je nestala u trenutku kada su se na sceni pojavili modeli. Najbolju masku je birao stručni žiri koji su činili Sendi Kumalakanta (radio masku za film "Šejtanov ratnik"), slikar i učesnik "Velikog brata" Karlo Kanduti, grafičar Željko Tonšić, ilustrator Ljiljana Borčić i tatu majstor Sloba. Pod sloganom večeri "Šminka se kupuje strastveno, ali je treba pažljivo birati, a potogovo naneti" svim damama obezbeđen je mini kurs šminke na drugom nivou kluba, koji je, moram priznati, vrlo brzo bio prepun zainteresovanih dama. Red šminke, pa red muzike za koju je bio zadužen beogradski džez sastav "The Chub Chubs", bilo je dovoljno za zagrevanje atmosfere i dizanje publike na noge. Učesnici su zadovoljni otišli kućama s nagradama u obliku kristalnog nakita, kozmetike "Lush" i poklon tetovaže po izboru u studiju "Urban savage tattoo".

Da li je vaša šminka pokvarena?

Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i šminka. Da li ste razmišljale pre nego što stavite senku koju ste kupili pre nekoliko godina da li je otrov za vašu kožu? Pa trebalo bi... leglo bacteria's svakako ne želite blizu sebe, da ne govorimo o šansi za dobijanje infekcija.

Istraživanja fakulteta za oftamologiju potvrdila su da jedna od četiri žene nastavlja da koristi proizvode starije od četiri godine koji su puni bakterija, objavljuje trybeautytypecom "Make-up koji koristite trebalo bi da bude svež kao i hrana koju jedete", kažu u izveštaju Dakle koliko šta može "da izdrži"? - podloga: 12 meseci - maskara: 3 meseca - ruž: 2 godine - kreon: 2 godine - olovka za usne: 2 godine - senka za oči: 2 godine - puder za lice: 2 godine Proverite svoj neseser!

Preuzeto sa: Ekstravaganca (1.4.2008)

Obrve u boji

Ako je nešto predstavljeno novo u šminkanju za ovu i nastupajuće sezone, onda su to obrve koje su naglašene ili čak - obojene sve samo ne diskretnim bojama. Tako su šminkeri konačno pronašli kreativniji način kako da bolje nosimo čuperke iznad očiju koji našem licu, zapravo, daju izraz.

Obrve iscrtane u nekoj ekstravagantnoj boji su poslednji hit Iako se većina dizajnera odlučila da na svojim revijama predstavljenim na proteklim nedeljama mode u Parizu/Londonu/Njujorku pokaže modele sa tamnim obrvama, zapravo je glavni trik u ružičastoj, jarko plavoj, crvenoj¦. Ovaj trend, naravno, među prvima je prihvatila Kylie Minogue, za foto sešn povodom premijere svog TV specijala "The Kylie Show".

Preuzeto sa: Ekstravaganca (1.4.2008)

Kako da usne izgledaju punije

Postoji stotinu načina kako da vaše usne postanu punije. Inekcija kolagena kao najdrastičniji način, ima toliko drugih načina kao novi karmini sa sastojcima koji ih pumpaju. Ilis e lepo oslonite na stare proverene metode koje čine da imate seksi pune usne.

Prvenstveno obratite pažnju na negu. Karmin dobro stoji samo na onima koje su meke i negovane. Balzam preko ruža je još jedan način da ih učinite glatkim.
Olovku koristite pažljivo. Kada ocrtavate usne, uradite to po najširem rubu ali nemojte od sebe stvarati klovna. Olovka mora uvek biti zašiljena, a crtanje počnite of sredine gornje usne. Da pojačate efekat, malo osenčite ivicu. Usne će olovka učiniti vizuelno većim, em će sprečiti razmazivanje koje deluje tako neuredno. I ne koristite olovku umesto karmina, ne deluje lepo čak ni ako stavite balsam preko nje, obično se neravnomerno nanese i skuplja u boricama, pa usne deluju otrcano.
Od svih ruževa mat najduže opstaje na licu. Ali s druge strane mat karmini deluju kao da su vam se usta osušila. Ruževi sa sjajem čine usne većim. Ali što je više vlage, ruž će se više razmazivati.
Balzam birajte tako što će biti multifunkcionalan - ne samo da neguje, već i štiti od sunca, savetuje Sher Maten za Active Beauty.

Preuzeto sa: Ekstravaganca (1.4.2008)

Make - up trikovi

Postoji toliko trikova kojima šminkeri čine da se lično slični opis svake od nas promeni u potpunosti. tako je moguće ne samo istaći svoje vrline, već i zamaskirati sve one mane koje nas izuzetno nerviraju kada se pogledamo u ogledalo. Dobro, sve mi znamo da ponekad preterujemo i da greške koje mi vidimo niko drugi ne primećuje ali to ne umanjuje frustraciju!

Poznati vizažista slavnih lepotica i vlasnica modne kuće Bobbi Brown kaće da, pre nego što počnemo da isprobavamo najnovije make up trendove, trebalo bi da pretresemo nesesere i pobacamo svu staru šminku koju smo nekada kupile i nikada koristile ili im je odavno prošao rok trajanja.
Koža
Pre nanošenja šminke negujte kožu - trebalo bi je dobro očistiti i nahraniti. Ako je koža masna, neophodna su sredstva za čišćenje na bazi gela koji sprečava mašćenje kože, dok je za normalnu kožu najbolje odabrati lagani losion ili kremu.
Korektor
Tajno oružje kojim se osveži lice. Za prirodan izgled dobri su oni sa žutim pigmentima, kao i puderi, bilo tečni ili u kamenu. Korektor mora biti za nijansu svjetliji od pudera, a da bi sanirali podočnjake. naneti ga ispod oka sve do korena trepavica i u unutrašnji ugao oka malenom četkicom. Dobro utrljati prstima u kožu da se ne bi videli prelazi.
Puderi
Da bi pronašle puder koji najbolje pristaje tenu, isprobajte ga na licu ili unutrašnjoj strani ruke ali obavezno na prirodnom svetlu. Nijansa koja se najmanje vidi je idealna. Inače, tečni puder uvek se nanosi prstima ili spužvicom. Za dugotrajniji učinak, potrebno je tekući puder učvrstiti puderom u prahu.
Rumenilo
Svaku ženu rumenilo na obrazima može učiniti lepom. To je ujedno najjednostavniji i najbrži način za postizanje zdravog izgleda. Nasmeši se i na jagodice velikom četkom nanesi neutralnu boju rumenila. Prstima izjednači naneseno rumenilo uz rub kose i zatim u suprotnom smeru kako bi ga ublažila i stopila s bojom kože. Za dugotrajniji efekt nanesi malo rumenila u izraženijoj boji samo na jagodice, i to preko već nanesene neutralne nijanse. Ružičaste i crvene nijasne pristaju gotovo svakoj curi.
Ruž
Ako je potrebno, uradi lagani piling usana vlažnim frotirskim ručnikom. Tajna pronalaženja idealnog ruža je ta da ti kao inspiracija mora poslužiti prirodna boja usana. To bi značilo da je idealan onaj ruž koji je za nijansu tamniji od tvojih usana. Ako ne voliš ruževe, sasvim dovoljno biće i sjaj, bilo prozirno, sa sjajnim kristalićima, ili lagano nijansirano.
Obrve
Pincetom počupaj sve dlačice između obrva u smeru rasta jednim brzim potezom. Ako su obrve retke, istakni ih senkom za obrve koje mora biti u boji kose. Nanosi ga kratkim laganim potezima počevši od unutrašnjeg ugla obrva prema spoljašnjem, sledeći njihov prirodan luk.
Senka
Senku svetle nijanse nanesi od korijena trepavica do linije obrva koristeći se sunđerčićem. Na donji kapak nanesi srednje tamnu senku, a zatim ga nanesi na gornji kapak do pregiba. Za dramatičan efekt možeš koristiti vrlo tamno sjenilo, koje ćeš naneti sve do pregiba gornjeg kapka.
Maskara
Kod biranja maskare vodi računa o željenom efektu. Maskara koja odaje utisak gušćih trepavica odlična je ukoliko imaš rijetke trepavice. Za naglašene prirodne trepavice odaberi maskaru koja ih definiše i produžuje. Vodootporna maskara je uvijek dobar izbor za cjelovečernje provode jer se neće razmazati. Želiš li uviti trepavice, pobrini se da to napraviš pre nanošenja maskare.
Eye liner
Budući da je za ajlajner potrebno imati sigurnu i preciznu ruku, bolja varijanta je olovka, jer pri nanošenju olovke male nepravilnosti koje se dese mogu se na brzinu popraviti običnim štapićem za uši.

Preuzeto sa: Ekstravaganca (1.4.2008)

Kako izabrati pravi puder

Besprekoran ten je često nedostižan ideal. Krivi su geni, brz način života, neredovna klopa, cigarete i još štošta. na sreću tu su razne vrste pudera i korektora da sakriju naše nedostatke. U moru nijansi i raznoraznih proizvođača jedino je važno odabrati pravi puder za sebe. Za razliku od nekadašnjih pudera koji su izgledali kao da ste lice uvaljali u brašno, a uz to vam je potrebno umeće osrednjeg slikara, savremeni puderi se lako nanose i izuzetno su prijatni na koži. Ono što stručnjaci naglašavaju je da puderinisu maska, već alat kojim se stvara blistavi ten. Poenta je da vaše lice blista, ali da se korekcije ne primete.

Pre svega, očuvajte kožu zdravom i negujte je, pre no što posegnete za puderom. Ukoliko imate bubuljice, proširene pore, ili fleke, nećete to moći da prekrijete sa nekoliko slojeva pudera ili korektora - možete samo dodatno da pogoršate stvari.
Tečni puder
Tečni puder je zgodan za sve sve tipove kože, ali je važno obratiti pažnju na sopstvene godine, vrstu kože i obavezno boju. Boju proverite na unutrašnjoj strani podlaktice. Najbolje vrste su one koje umesto ulja imaju losione koji vlaže kožu. Nanosi se sunđerom, prstima ili četkicom. Od ova tri načina, najskuplji je sunđer, jer upija mnogo pudera pa je to nepotreban trošak, a tuba dobrog pudera je i onako od 1000 dinara pa naviše. najbolja je četkica, jer ravnomerno razmazuje kremu i čini da lice izgleda svežije. Održavajte svoj alat za nanošenje pudera čistim, najbolje bi bilo da ih perete svaki put posle upotrebe. Nikako ih ne delite sa drugima! Kremasti puderi dame sa međovitom kožom trebalčo bi da se odluče za ovu vrstu pudera jer apsorbuju sjaj i daju baršunast izgled. Nanose se obavezno suvim sunđerom jer tako dobijate efekat prozračnosti.
Puder u kamenu
Polako postaju popularni, pogotovo kada na vam ih na akcijama nude uz tečni puder za bagatelu. Puder u kamenu izvrstan je za masnu i mešovitu kožu, jer upijaju suvišnu masnoću i odmah daju licu mat izgled.
Puder u prahu
Koristi se kao nadgradnja tečnog pudera. U modi su oni sa sjajnim česticama koji daju blistav izgled. Budite oprezni sa ovom vrstom pudera jer je lako naneti ga previše. Za nanošenje umesto tupfera koji obično ide u kompletu, koristite veliku četkicu. Preporučujemo ga uglavnom za večernje izlaske.
Puder u stiku
Često su u kombinaciji sa korektorom, odlični su za brze popravke make-upa i maskiranje podočnjaka i crvenila, ali ih izbegavajte ukoliko vam je koža masna ili problematična jer će samo naglasiti ono što želite da sakrijete.

Preuzeto sa: Ekstravaganca (1.4.2008)

Šminka za Njega

Metroseksualci su dobili novi poklon od JP Gaultiera - paletu make-up proizvoda samo za muškarce koji drže do sebe. Jupiiii, otimačina oko ogledala u najavi!?

Kreator, koji je prvi lansirao dnevnu šminku za muškarce, sada predstavlja paletu "Monsieur" - u kojoj se nalazi čak 17 mazalica poput pudera - bronzera, tečnog pudera za potamnjivanje kože, korektora, kreona i ovlaživača kože.
"Monsieur se krije u svakom muškarcu. Monsieur je sofisticiran i elegantan, bez strke ili komplikacija, ali ne i bez humora" deviza je koja je prikačena uz ove proizvode.

Preuzeto sa : Ekstravanca (1.4.2008)

Male greške pri šminkanju

Posle upotrebe ajlajnera, oči vam deluju sitnije
Gde ste se prešli: Uokvirili ste celo oko podjednako jakom crtom.

Šta je rešenje: Da bi vam se oko "otvorilo", trebalo bi da na gornjem kapku izvučete jaču liniju. Povlačite je uz samu ivicu trepavica, idući od unutrašnjeg ka spoljnjem uglu oka. Manje pritiskajte kožu dok pravite liniju uz donje tr
epavice, i zatim je malo umekšajte parčencetom vate, ili četkicom koja se prodaje s ajlajnerom.

Imate "prsten" oko usana
Gde ste se prešli: Oivičili ste usne olovkom koja je mnogo tamnija od njih. Ili je vaš ruž iščezao suviše brzo, a trag olovke se zadržao na svom mestu.
Šta je rešenje: Nabavite olovku u onoj boji koja je najsličnija boji vaših usana. Kada iscrtavate ivice, uvek krenite od ugla usana, a ne od njihovog centra. A zatim ih "popunite" olovkom, pa tek onda stavite ruž. On će se, zahvaljujući ovakvoj "taktici" duže zadržati, ili će bar s čitave površine nestati u isto vreme.

.

Vaše lice i vrat nisu u istoj boji
Gde ste se prešli: Verovatno ste upotrebili onu vrstu pudera koja vam uopšte ne odgovara.
Šta je rešenje: Pođite do neke parfimerije, i isprobajte razne formule. Za vas će biti idealna ona nijansa koja vam se smesta "utopi" u kožu.
Trepavice vam liče na pauka, ili su zgrudvane
Gde ste se prešli: Ili ste preterali s količinom maskare, ili se ona osušila, i zato ne može da se ravnomerno nanese.
Šta je rešenje: Bacite maskaru čim prođu tri meseca otkako ste je otvorili, i kupite novu. Uvek protrljajte četkicu uz rub tube da biste uklonili višak maskare, i premažite trepavice jednom ili dvaput. Onda ih očistite od grudvica prolazeći kroz njih češljićem.

Na obrazima su vam ostale pruge
Gde ste se prešli: Stavili ste suviše rumenila na pogrešno mesto, ili ste koristili pogrešnu četku.
Šta je rešenje: Nanesite rumenilo samo na jagodice, koje su po prirodi najsjajnije, i malo ga razmažite u pravcu kose. Učinite to nekom većom četkom, koja je meka i ima dlačice nejednake dužine, a ne onom majušnom koja se prodaje uz rumenilo.


Preuzeto sa:
Ženski Svet (1.4.2008)

Kako se šminkati ako nosite naočare

U slučaju da nosiš naočare, tvoj mejkap ne sme da se "takmiči" s njima za tuđu pažnju. Drugim rečima, ti bi morala da se držiš jednostavnog načina šminkanja. To se pre svega odnosi na šminkanje očiju. Jer, ukoliko preteraš s njim, verujući da će ti oči zbog toga biti "vidljivije", mogla bi da izgledaš neukusno. Posebno ako je ram na tvojim naočarima vrlo upadljiv po boji ili dizajnu. Najbolje je, u stvari, da poslušaš stručnjake i da se šminkaš ovako:
- Služeći se prstima, namaži gornje kapke, od korena trepavica pa sve do obrva, kremastom senkom u nekoj neutralnoj boji. Pravi izbor bi bila bež, zlatasta, ljubičastosiva ili svetlosiva, odnosno srebranasta senka. Tebi ne odgovaraju one "ledene" i svetlucave, koje ispod stakla na naočarima obično deluju suviše blistavo. A senke u prahu treba da izbegavaš zato što njihove čestice padaju na ram i prljaju ga.

Radi dodatnog "definisanja" očiju, savij trepavice majušnom spravom koja služi u tu svrhu, a onda ih premaži braon ili crnom maskarom. Zadovolji se jednim slojem. Četkicu maskare obavezno obriši maramicom pre nego što je provučeš kroz trepavice, da se na njima ne bi napravile grudve.
- Pošto je potrebno da nešto na tvom licu pruži "balans" za naočare, prihvati se rumenila. I to onog u prahu. Nanesi ga na jagodice, gledajući da se ne nađe u neposrednoj blizini nosa (jagodice ćeš lakše "pronaći" ukoliko se nasmešiš).
- Usne premaži ružem u jakoj boji, jer će i ona doprineti uspostavljanju ravnoteže na tvom licu. Isprobaj tamnocrveni ruž, kao i one u boji vina i boji šljive, i vidi koji ti najlepše stoji. Naravno, ako više voliš sjaj, možeš da se poslužiš i njim, ali odaberi neki u zagasitoj, "raskošnoj" nijansi.
- Na kraju se pozabavi i svojim obrvama, koje će zbog naočara sigurno privući poglede drugih ljudi. Prvo ih iščetkaj čistom i suvom četkicom za zube. Zatim popuni praznine braon olovkom kojom ćeš povlačiti kratke linije. I najzad, da bi ti obrve stajale "na mestu" tokom celog dana, učvrsti ih bezbojnom maskarom ili gelom za kosu.

Preuzeto sa: Dame biraju (1.4.2008)

Kako nositi crveni ruž

Primetili ste da neke žene izgledaju fantastično kada na usnama imaju jarkocrveni ruž, dok druge deluju kao karikatura. Stručnjaci za šminkanje tvrde da objašnjenje za ovu razliku nije samo u boji kože, i u izboru prave ili pogrešne nijanse ruža, već i u karakternim osobinama i raspoloženju dama. Oni podsećaju da crvena boja u zapadnoj civilizaciji simbolizuje snagu, hrabrost i strast, ali da je i znak žrtvovanja i sredstvo za upozoravanje na opasnost.Zbog toga je, kažu oni, upotreba crvenog ruža verovatno "najdramatičnija" poruka koju žena šalje kroz sopstveni način ulepšavanja. Ti eksperti vam poručuju da se, ako ste zainteresovani za to da nosite takav ruž, pridržavate sledećih saveta:
- Shvatite da je najvažnije da se sa intezivno crvenim usnama osećate prijatno i opušteno. Odnosno, da ne bi trebalo ni najmanje da vam smeta što će one privlačiti pažnju. Ljudi će biti svesniji vaših osmeha i mrštenja ukoliko koristite ruž u boji rubina, i zato znajte da on nije za vas ukoliko ste stidljivi, strašljivi i neskloni eksperimentima.

- U slučaju da ipak odlučite da vam usne budu "bezobrazno crvene", najbolje je da šminkom ne ističete ostale crte lica. Sredite obrve, ali nemojte da ih potamnjujete, i nanesite samo trunčicu korektora i maskare.

- Nabavite mat ruž, a ne onaj sjajni. Jer, ako vam se sjajni crveni ruž makar i minimalno zamrlja, mogli biste da ličite na osobu koja je izvukla deblji kraj u prilično žestokoj tuči.

- Ne zaboravite da postoji mnogo nijansi crvene boje. I ne gubite iz vida ovo: ružičastocrvena je manje "drska" od plavo-crvene na ženama svetle puti; a narandžasto-crvena je "bezazlenija" od ljubičasto-crvene ukoliko je nosi neko s tamnijom kožom.

- Razmišljajte i o svetlu na mestu na koje idete. Ako, recimo, večerate uz svetlost sveća, vaše crvene usne će poprimiti manje "odvažan" izgled. Upadljivi tonovi postaju prigušeniji i po sumornom i kišnom vremenu.

- Zapamtite, takođe, da će vaš crveni ruž biti "najživahniji" onda kada obučete nešto belo, zeleno ili žuto. On će se odlično slagati i s crnom garderobom.

- I na kraju, upamtite još jednu stvar: u suštini, da biste poneli jasnocrveni ruž, vi treba da se "osećate crveno".

Preuzeto sa: Ženski Svet (1.4.2008)

Malo jača šminka za večernji izlazak

Ako želite da vaše oči upadljivo sijaju i da ih svi odmah primete, postoji odlična tehnika da ih tako našminkate pomoću svetlucave senke u kremi koja će imati fosforescentni ili metalik izgled.

Izaberite svetlu boju i nanesite je na ceo kapak, a zatim tamniju senku nanesite u unutrašnji deo oka vukući liniju ka spolja. Tekstura vaše senke daće iluziju svetlosti. Nemojte se plašiti da eksperimentišete sa kremastim teksturama sa sedefom ili sitnim šljokicama koje su idealne za večernju šminku.
Da bi boja i sjaj bile intenzivnije, povucite dugu liniju crnim krejonom duž gornjeg kapka, tik uz trepavice.
Možete da se opredelite i za metalik boje, koje će naglasiti sjaj vaših očiju. Stavite takođe puder sa sedefom, pa ga dodajte malo i na senku jer će ona pomoću njegovih ogledalaca još više doći do izražaja.
Na kraju, stavite maskaru koja ističe dužinu i gustinu trepavica, i to tako što ćete početi od korena ka vrhu trepavica pokretom cik-cak jer će tako trepavice dobiti najveći volumen.

Preuzeto sa: Ženski Svet (1.4.2008)

Crna maskara nije za svakoga

Kada tragate za šminkom koja bi vam dobro stajala, nije nimalo neobično ako se opredelite za nešto što "svima dobro stoji" (to rade i mnogo stariji i iskusniji). Smatra se da tu spada i crna maskara, ali nije tako.Crna maskara će mnogima dobro da stoji, to je tačno, i nekako predstavlja univerzalan izbor jer nikome ne stoji tragično loše. Ukoliko nanesete crnu maskaru, nećete napraviti nikakvu veliku grešku (osim ako vam se maskara skroz razbrlja, ali tu je problem u razbrljanosti, a ne u boji maskare).

Međutim, pored crne maskare, sve što je belo dolazi više do izražaja. To nekad može da bude super, ali ako imate izrazito bled ten, uz crnu maskaru izgledaćete još i bleđe. Ukoliko to odgovara vašem stilu, sve je u redu, a ukoliko baš i ne želite da ličite na duha ili vampira, trebalo bi da se opredelite za neku drugu boju maskare (danas postoje u skoro svim bojama).
Tamne boje maskare biće dobar izbor, ali koja tamna boja? Ako imate veoma svetao, bledunjav ten, možete isprobati tamnosmeđu maskaru. Ona će vaše oči istaći isto koliko i crna, plus će vaš ten lepše izgledati, manje bledo i mekše.
Želite da vam oči izgledaju blistavo? Ni za to nije neophodna crna maskara - možete se opredeliti i za tamnoplavu. Od nje će vam oči biti istaknute i blistave, plus će vaše lice dobiti "hladniji" izgled (prava stvar ako želite da izgledate kao nedodirljiva princeza u koju ipak svi gledaju), a beonjače će vam izgledati još belje.
Za koju god boju maskare da se opredelite, nemojte preterati s količinom. Šminka služi tome da prikrije nedostatke i istakne ono što je lepo, a ne da zbog nje ličite na pantomimičara, klovna, ili da neko pomisli da su vam to ratničke boje (i da ne sme da vam priđe jer ne zna da li vam je i ratna sekira u blizini). Za bilo koju dnevnu varijantu jedan sloj maskare je sasvim dovoljan, a uveče možete da stavite i dva - ali ne više od toga.

Preuzeto sa: Ženski Svet (1.4.2008)

Trik za spuštene kapke

Većina žena pokušava da se rešiti spuštenih kapaka nanoseći senku prema gore i u stranu. Međutim, na ovaj način samo skrećete pažnju na kapke. Umesto stare, pokušajte jednu novu taktiku.
sminkanje
1 Celi kapak prekrijte neutralnom, ispranom bojom - prikladna su smeđa ili siva senka. Zatim ispod obrve, posebno oko središnjeg dela, nanesite svetliji puder.
2 Zatim uzmite tamnu senku i nanesite kao crtu uz ivicu gornjeg kapka. Istaknuće oči i smanjiti utisak spuštenog kapka.
3 Na kraju na gornje trepavice nanesite maskaru u debelom sloju. I malo boje ispod donjih da biste izbalansirali izgled. I gotovo je!

Preuzeto sa: Ženski Svet (1.4.2008)

Ajlajner uz svaku šminku

Ajlajner je nezaobilazan ove sezone. To sredstvo za šminkanje bez premca nanosi se lako i brzo, a pogledu daje dubinu i efektnost. Omogućava vam da se poigravate sa tonovima i da postignete željeni efekat - od jednostavnog do sofisticiranog izgleda. Treba samo da odaberete debljinu linije, boju ajlajnera i oblik crte koju ćete izvući.
Krupnije oči

Blago podignuta prema spolja, linija izvučena ajlajnerom doprinosi da oko deluje krupnije, a koža oko njega zategnuto. Savet: koristite ajlajner sa izuzetno tankom četkicom da biste mogli precizno da izvučete liniju i podebljate je onoliko koliko želite.

Pripremite „putanju“

Oslonite lakat na sto i iscrtajte tačkice uz samu gornju trepavicu, od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu oka. Kad stignete do kraja, poslednju tačkicu iscrtajte malo više, ka obrvi.

Iscrtajte liniju

Ne podižući lakat sa stola, izvlačite liniju koristeći tačkice kao putokaz. Liniju izvucite iz dva dela: prvo od sredine kapka ka spoljašnjem uglu, a onda od sredine ka unutrašnjem uglu oka. Izvlačite liniju sve dok ne postignete željenu debljinu.

Sofisticiran izgled
Veštačke trepavice će vam pomoći da postignete vamp izgled za večernji izlazak. Ako odaberete model koji izgleda prirodno, niko neće primetiti vaše lukavstvo.
Ženstveniji izgled

Živele krupne oči! Zahvaljujući debeloj liniji izvučenoj ajlajnerom, oko deluje senzualnije. Ali samo pod jednim uslovom: da su vam kapci lepog oblika i da koža nije naborana.

Sjaj

Nanesite malo sedefaste bež senke na kapak, kao protivtežu tamnom ajlajneru.

Efektan rezultat
Na kapak nanesite sivkastobelu senku. Ajlajnerom izvucite jednu liniju u nivou trepavica, a drugu uz gornju ivicu kapka da biste naglasili njegov oblik. Posle toga izvucite nekoliko sasvim tankih linija na samom kapku.

Preuzeto sa: BlicOnline (1.4.2008)

Prolećna šminka zahteva sklad boja

Prolećna šminka zahteva sklad boja

Ako niste pobornik trenutačnih hitova - živih neonskih boja i dramatičnog „smoky“ pogleda, a ipak želite da budete u trendu, našminkajte oči, usne i nokte istim ili usklađenim bojama.
Palete skladnih boja su veliki hit proleća, a daju profinjen “prirodan” izgled, kažu stručnjci.
Važno je znati da boje iz palete možete da kombinujete po želji. To mogu da budu isti tonovi na usnama i očima ili kombinacija svetlih i tamnih nijansi.
Jedino pravilo je da pripadaju istoj “porodici boja”, na primer ljubičasta i boja lavande.

Preuzeto sa: BlicOnline (1.4.2008)