недеља, 6. април 2008.

Kako nositi crveni ruž

Primetili ste da neke žene izgledaju fantastično kada na usnama imaju jarkocrveni ruž, dok druge deluju kao karikatura. Stručnjaci za šminkanje tvrde da objašnjenje za ovu razliku nije samo u boji kože, i u izboru prave ili pogrešne nijanse ruža, već i u karakternim osobinama i raspoloženju dama. Oni podsećaju da crvena boja u zapadnoj civilizaciji simbolizuje snagu, hrabrost i strast, ali da je i znak žrtvovanja i sredstvo za upozoravanje na opasnost.Zbog toga je, kažu oni, upotreba crvenog ruža verovatno "najdramatičnija" poruka koju žena šalje kroz sopstveni način ulepšavanja. Ti eksperti vam poručuju da se, ako ste zainteresovani za to da nosite takav ruž, pridržavate sledećih saveta:
- Shvatite da je najvažnije da se sa intezivno crvenim usnama osećate prijatno i opušteno. Odnosno, da ne bi trebalo ni najmanje da vam smeta što će one privlačiti pažnju. Ljudi će biti svesniji vaših osmeha i mrštenja ukoliko koristite ruž u boji rubina, i zato znajte da on nije za vas ukoliko ste stidljivi, strašljivi i neskloni eksperimentima.

- U slučaju da ipak odlučite da vam usne budu "bezobrazno crvene", najbolje je da šminkom ne ističete ostale crte lica. Sredite obrve, ali nemojte da ih potamnjujete, i nanesite samo trunčicu korektora i maskare.

- Nabavite mat ruž, a ne onaj sjajni. Jer, ako vam se sjajni crveni ruž makar i minimalno zamrlja, mogli biste da ličite na osobu koja je izvukla deblji kraj u prilično žestokoj tuči.

- Ne zaboravite da postoji mnogo nijansi crvene boje. I ne gubite iz vida ovo: ružičastocrvena je manje "drska" od plavo-crvene na ženama svetle puti; a narandžasto-crvena je "bezazlenija" od ljubičasto-crvene ukoliko je nosi neko s tamnijom kožom.

- Razmišljajte i o svetlu na mestu na koje idete. Ako, recimo, večerate uz svetlost sveća, vaše crvene usne će poprimiti manje "odvažan" izgled. Upadljivi tonovi postaju prigušeniji i po sumornom i kišnom vremenu.

- Zapamtite, takođe, da će vaš crveni ruž biti "najživahniji" onda kada obučete nešto belo, zeleno ili žuto. On će se odlično slagati i s crnom garderobom.

- I na kraju, upamtite još jednu stvar: u suštini, da biste poneli jasnocrveni ruž, vi treba da se "osećate crveno".

Preuzeto sa: Ženski Svet (1.4.2008)