недеља, 6. април 2008.

Kako se šminkati ako nosite naočare

U slučaju da nosiš naočare, tvoj mejkap ne sme da se "takmiči" s njima za tuđu pažnju. Drugim rečima, ti bi morala da se držiš jednostavnog načina šminkanja. To se pre svega odnosi na šminkanje očiju. Jer, ukoliko preteraš s njim, verujući da će ti oči zbog toga biti "vidljivije", mogla bi da izgledaš neukusno. Posebno ako je ram na tvojim naočarima vrlo upadljiv po boji ili dizajnu. Najbolje je, u stvari, da poslušaš stručnjake i da se šminkaš ovako:
- Služeći se prstima, namaži gornje kapke, od korena trepavica pa sve do obrva, kremastom senkom u nekoj neutralnoj boji. Pravi izbor bi bila bež, zlatasta, ljubičastosiva ili svetlosiva, odnosno srebranasta senka. Tebi ne odgovaraju one "ledene" i svetlucave, koje ispod stakla na naočarima obično deluju suviše blistavo. A senke u prahu treba da izbegavaš zato što njihove čestice padaju na ram i prljaju ga.

Radi dodatnog "definisanja" očiju, savij trepavice majušnom spravom koja služi u tu svrhu, a onda ih premaži braon ili crnom maskarom. Zadovolji se jednim slojem. Četkicu maskare obavezno obriši maramicom pre nego što je provučeš kroz trepavice, da se na njima ne bi napravile grudve.
- Pošto je potrebno da nešto na tvom licu pruži "balans" za naočare, prihvati se rumenila. I to onog u prahu. Nanesi ga na jagodice, gledajući da se ne nađe u neposrednoj blizini nosa (jagodice ćeš lakše "pronaći" ukoliko se nasmešiš).
- Usne premaži ružem u jakoj boji, jer će i ona doprineti uspostavljanju ravnoteže na tvom licu. Isprobaj tamnocrveni ruž, kao i one u boji vina i boji šljive, i vidi koji ti najlepše stoji. Naravno, ako više voliš sjaj, možeš da se poslužiš i njim, ali odaberi neki u zagasitoj, "raskošnoj" nijansi.
- Na kraju se pozabavi i svojim obrvama, koje će zbog naočara sigurno privući poglede drugih ljudi. Prvo ih iščetkaj čistom i suvom četkicom za zube. Zatim popuni praznine braon olovkom kojom ćeš povlačiti kratke linije. I najzad, da bi ti obrve stajale "na mestu" tokom celog dana, učvrsti ih bezbojnom maskarom ili gelom za kosu.

Preuzeto sa: Dame biraju (1.4.2008)