недеља, 6. април 2008.

Kako izabrati pravi puder

Besprekoran ten je često nedostižan ideal. Krivi su geni, brz način života, neredovna klopa, cigarete i još štošta. na sreću tu su razne vrste pudera i korektora da sakriju naše nedostatke. U moru nijansi i raznoraznih proizvođača jedino je važno odabrati pravi puder za sebe. Za razliku od nekadašnjih pudera koji su izgledali kao da ste lice uvaljali u brašno, a uz to vam je potrebno umeće osrednjeg slikara, savremeni puderi se lako nanose i izuzetno su prijatni na koži. Ono što stručnjaci naglašavaju je da puderinisu maska, već alat kojim se stvara blistavi ten. Poenta je da vaše lice blista, ali da se korekcije ne primete.

Pre svega, očuvajte kožu zdravom i negujte je, pre no što posegnete za puderom. Ukoliko imate bubuljice, proširene pore, ili fleke, nećete to moći da prekrijete sa nekoliko slojeva pudera ili korektora - možete samo dodatno da pogoršate stvari.
Tečni puder
Tečni puder je zgodan za sve sve tipove kože, ali je važno obratiti pažnju na sopstvene godine, vrstu kože i obavezno boju. Boju proverite na unutrašnjoj strani podlaktice. Najbolje vrste su one koje umesto ulja imaju losione koji vlaže kožu. Nanosi se sunđerom, prstima ili četkicom. Od ova tri načina, najskuplji je sunđer, jer upija mnogo pudera pa je to nepotreban trošak, a tuba dobrog pudera je i onako od 1000 dinara pa naviše. najbolja je četkica, jer ravnomerno razmazuje kremu i čini da lice izgleda svežije. Održavajte svoj alat za nanošenje pudera čistim, najbolje bi bilo da ih perete svaki put posle upotrebe. Nikako ih ne delite sa drugima! Kremasti puderi dame sa međovitom kožom trebalčo bi da se odluče za ovu vrstu pudera jer apsorbuju sjaj i daju baršunast izgled. Nanose se obavezno suvim sunđerom jer tako dobijate efekat prozračnosti.
Puder u kamenu
Polako postaju popularni, pogotovo kada na vam ih na akcijama nude uz tečni puder za bagatelu. Puder u kamenu izvrstan je za masnu i mešovitu kožu, jer upijaju suvišnu masnoću i odmah daju licu mat izgled.
Puder u prahu
Koristi se kao nadgradnja tečnog pudera. U modi su oni sa sjajnim česticama koji daju blistav izgled. Budite oprezni sa ovom vrstom pudera jer je lako naneti ga previše. Za nanošenje umesto tupfera koji obično ide u kompletu, koristite veliku četkicu. Preporučujemo ga uglavnom za večernje izlaske.
Puder u stiku
Često su u kombinaciji sa korektorom, odlični su za brze popravke make-upa i maskiranje podočnjaka i crvenila, ali ih izbegavajte ukoliko vam je koža masna ili problematična jer će samo naglasiti ono što želite da sakrijete.

Preuzeto sa: Ekstravaganca (1.4.2008)